Стенски и астенични емоции

Секоја активност, ментална или физичка рамнина, неактивност, комуникација е придружена со физиолошки промени. Тие се јавуваат како резултат на фактот што невроните пренесуваат импулси еден кон друг, што доведува до активирање на активност на некои невротрансмитери и угнетување на другите. Таквиот комплексен физиолошки процес се нарекува емоционална манифестација.

Стенски и астенични емоции

Главната цел на емоциите е да ги рефлектираме нашите чувства. Покрај тоа, тие влијаат врз виталната активност на телото. Врз основа на ова, емоциите се поделени на стенични и астенични.

Стенските емоции исто така се нарекуваат активни, бидејќи ја зголемуваат виталната активност на телото. Астеничните емоции се нарекуваат пасивни, бидејќи тие ги намалуваат и спречуваат важните витални процеси кои се случуваат во телото.

Стенските емоции вклучуваат радост, радост, задоволство, задоволство. Во текот на оваа емоција , лицето ги проширува малите крвни садови, што доведува до подобрување на исхраната на важни органи и на мозокот. Позитивните емоции овозможуваат едно лице да стане поенергично, активно. Човекот сака да се пресели, да се смее, да внесе, да комуницира. Подобрува ментална и физичка активност, нештата нестандардни се ставаат на ум.

Астенични емоции - тага, тага. Сите процеси се спротивни на она што се случува со стенични емоции. Крвните садови се тесни, лицето врти, општата здравствена состојба се влошува, постои студ, отежнато дишење, тешка летаргија. Нема желба да се направи нешто, се појавува апатија, продуктивноста се намалува. Со пролонгирани астенични емоции, сите животни процеси во телото се инхибираат, исхраната на внатрешните органи и кожата се влошува.

Како што може да се види од ова, стените и астеничните чувства не влијаат само на човечката психа, туку и на нејзиното здравје. Тоа е поради оваа причина што се вели дека сите болести се резултат на нерви. За да го продолжат своето здравје и младост, неопходно е да се зголеми бројот на стенички и да се намали бројот на астенични чувства и емоции.