Атеросклероза на садовите на долните екстремитети - симптоми и третман

Поради погрешниот животен стил, исхраната, промените во староста и наследноста, внатрешните ѕидови на артериите се покриени со плакети на холестерол и депозити на некои липидни фракции. Така започнува атеросклероза на садовите на долните екстремитети - симптомите и третманот на оваа болест се изучуваат повеќе од 100 години. И покрај импресивниот напредок во медицината, оваа патологија и натаму останува една од главните причини за смртноста.

Симптоми и терапија на атеросклероза на садовите на долните екстремитети

Опасноста од презентираната болест е тоа што таа продолжува тајно до одреден момент. Додека луменот на артериите опстојува во опсег од 20-40% од нормалниот дијаметар, лицето можеби дури и не се сомнева во прогресијата на атеросклерозата што ја уништува. Експлицитни знаци на болеста се забележуваат со силно стеснување или целосно затворање на крвните садови (од 60 на 80%):

Во раните фази на атеросклероза, доволно е да се отстранат факторите што го предизвикуваат - нормализирање на телесната тежина, исхрана и начин на живот, контрола на шеќерот во крвта и крвниот притисок.

За просечен степен на васкуларна лезија, конзервативна терапија се изведува за да се врати циркулацијата на крвта и брзо да се намали концентрацијата на холестерол.

Ако горенаведените методи се неефективни, е пропишана ендоваскуларна или хируршка интервенција:

Медицински третман на атеросклероза на садовите на долните екстремитети

Главните групи на алатки кои се користат за елиминирање на феноменот на облитерација на артериите:

Друг третман за obliterating атеросклероза на садови на долните екстремитети вклучува посета на санаториуми, физиотераписки сесии, обука на одење. Важно е редовно да го посетувате лекарот, следејќи ја ефективноста на преземените мерки.

Подготовки за конзервативен третман на атеросклероза на садовите на долните екстремитети

Точната шема на терапија треба да се развие исклучиво од страна на специјалист, имајќи ја предвид сериозноста на облитерација, времетраењето на текот на патологијата. Меѓу значајните фактори - присуството на истовремени заболувања, возраста на пациентот, нивото на неговата физичка активност, природата на исхраната и други нијанси.

Главните лекови за третман на прогресивна атеросклероза на садовите на долните екстремитети (пример на план за амбулантски терапии):

Во формирањето на ерозија или чиреви на кожата се додаваат следниве лекови:

Локално, директно на лезии на кожата, се препорачува да се примени маска на Салокосерил или Ацовегин.