Задолжителни тестови за време на бременоста

За целата бременост, бремената мајка треба да помине многу различни тестови, според кои акушерката ќе ја следи состојбата на бремената жена. Врз основа на резултатите од анализата, жената понекогаш мора да го промени својот животен стил, исхрана и навики.

Неопходни тестови за бременост

При првата посета на акушер-гинеколог (пред дванаесетата недела) ќе добиете картичка на бремената жена, каде што сите резултати од испитувањата и студиите ќе бидат забележани во текот на бременоста. Распоредот на тестовите за време на бременоста се врши во согласност со периодот на бременост и го има следниот ред. На петтата до дванаесеттата недела потребно е да се помине:

Анализи на инфекции за време на бременост се дадени за инфекција со ТОРХ и за присуство на сексуални инфекции. Во периодот од единаесеттата до четиринаесеттата недела, мора да се подложите на ултразвук со цел да се оцени развојот на нервната туба и да се утврди дали е можно да се развие Даунов синдром или Евард-ов синдром кај дете.

Општата анализа на урината се дава пред секоја закажана посета на лекар. Ако за ова нема други индикации. Сите задолжителни тестови за бременост се бесплатни.

Дополнителни тестови

Според сведочењето на лекарот, листата на задолжителни тестови за време на бременоста може да се надополни со вакви студии:

Една жена треба да посети лекар еднаш месечно пред триесеттата недела и двапати месечно од триесеттата до четириесеттата недела. По четириесеттата недела, бремената мајка треба да ја посетува лекар секоја недела.