Витамини за тинејџери 13 години

Адолесценцијата е време на интензивен раст и развој на детето. За целосен и хармоничен развој, му треба правилна и урамнотежена исхрана. Но, во услови на современиот ритам на животот, не е толку лесно да се направи ова. Затоа, за да им помогнат на современите родители и нивните потомци, доаѓаат витамини.

Зошто ни требаат витамин за 13-годишен?

Во овој период се случува процесот на пубертет и брзиот раст на младиот организам. Минерали и витамини помагаат во правилното формирање на коскеното ткиво и сите системи. Тие се незаменливи елементи во сите биолошки процеси на развој на млад организам.

Кои витамини се потребни за адолесцентите?

Најважните витамини за интензивно растечки поединец се калциум, витамини А, Д3 , Ц, Б1 и Б12. Најдобро решение е да се избере мултивитамински комплекс кој ќе го содржи потребното количество на минерали и витамини.

Како да одберете витамини за тинејџери?

До денес, пазарот на витамин е полн со разни понуди. Изборот зависи од финансиските можности и индивидуалните преференци на секој купувач. Ние составивме за краток рејтинг на витамини за тинејџери. Меѓу најпопуларните витамински комплекси се:

  1. Витрум Тинејџер.
  2. Муабетник тинејџер.
  3. Complivit.
  4. Duovit.
  5. Азбука тинејџер и така натаму.

Препораки за правилно земање витамини за деца 13 години се како што следува:

Витамини за тинејџери од 13 години можат да донесат голема корист за растечкото тело. Но, не треба да заборавиме дека основата на здравјето е умерена физичка активност, активен животен стил и урамнотежена исхрана.