Цртеж во вратот

Дури и кај апсолутно здрави луѓе, понекогаш со остар пресврт на главата може да има криза во вратот. Ако ова се случи само повремено, нема причина за загриженост. Тоа е сосема друго прашање ако мелење звук придружува секој од вашите движења. Симптом кој е безопасен на прв поглед може да укаже на различни болести. И некои од нив бараат големо внимание.

Зошто крикнува кога ќе го свртам вратот?

Дури и најискусните специјалисти сметаат дека е тешко да се именува единствена вистинска причина за овој феномен. Се претпоставува дека кризата е предизвикана од такви фактори:

  1. Многу често грбот притисна на малите тенки луѓе. Причината за ова - хипермобилитет или со други зборови - зголемена мобилност - зглобови.
  2. Преглед при вртење на главата може да укаже на остеохондроза и спондилоза .
  3. Понекогаш болката и кризата во вратот се знаци на некровертебрална артроза. Ова е прилично честа дегенеративна болест на мускулно-скелетниот систем, во кој страдаат мали интервертебрални зглобови.
  4. Посебни звуци може да се појават поради спондилолистезијата. Болеста предизвикува поместување на еден или повеќе пршлени истовремено. Кризата едноставно се објаснува: при вртење на главата, врската помеѓу коскените структури на 'рбетот е прекината.
  5. Кога се жалат на крвавење во вратот и честа вртоглавица, експертите можат да се сомневаат во интервертебрална хернија .
  6. Поради честите сериозни оптоварувања на вратот може да има професионални спортисти.
  7. Негативно на телото влијае на нарушување на метаболизмот на калциум.
  8. Друга причина е нарушување во координацијата на таканаречените флексорски мускули и екстензори.

Како да се ослободите од кризата во вратот?

За почеток, болката треба да се отстрани. За да го направите ова, можете да користите нестероидни антиинфламаторни лекови во форма на таблети или масти.

Без оглед на тоа што предизвика криза на вратот на пациентот, се пропишуваат физиотерапевтски процедури и масажи. Тие се насочени кон забрзување на метаболизмот.

Во особено тешки случаи, тие се прибегнуваат кон помош на рачни терапевти.

Всушност, знаејќи ги причините за крцкање во вратот и спроведување на превентивни процедури, третманот може да се избегне. Предупредувајте проблемот е едноставен: прво, треба да јадете правилно и да се држите за здрав начин на живот, и второ, редовно треба да правите вежби. Дури и наједноставните вежби, месење на вратот, ќе бидат корисни.