Како да се третираат запек?

Ако цревата не се чистат природно за повеќе од 48 часа, постои запек. Оваа состојба е крајно непријатна и прилично опасна, бидејќи може да предизвика разни компликации, на пример, воспаление на хемороидалните вени, предизвикувајќи тешка интоксикација на телото.

Работата на дигестивниот систем е индивидуална за секој човек, затоа, начините за лекување на запек треба исто така да се изберат во согласност со начинот на живот, навиките, исхраната и начинот на пиење, професионалната активност, па дури и темпераментот. Покрај тоа, важно е да се идентификува причината за прекршување на дефекацијата и да се отстрани навремено.

Како да се третираат запек дома без лекови?

Единствената методологија, која ќе им помогне на сите за 100%, за жал, не постои. Затоа, неопходно е внимателно да го следите сопствениот организам и неговите реакции на различни опции за третман, избирајќи ги најсоодветните методи.

Еве како може да се третираат спастични и атонични запек:

1. Зголемете го дневниот волумен на течност пијан на 2-2,5 литри. Водата придонесува за омекнување на фецесот и олеснување на нивниот премин.

2. Исправување на храната. Пожелно е да се исклучат производи кои предизвикуваат формирање гас и стагнација во цревата:

3. Изведете посебни вежби, на пример, од комплексот bodyflex . Наједноставните се "велосипед", сквотови, сквотирање.

4. Направете масажа на стомакот. Движењата треба да бидат уредни, со мал притисок во правец од папокот до ширината од врвот до дното.

5. Користете природни емолиенти - киви, рендана цвекло, сливи, суви кајсии, еднодневен кефир, домашен јогурт.

Како да се третираат цревата со запек лекови?

Ако стандардниот пристап без употреба на лекови не помага, ќе треба да користите фармаколошки лекови. Постојат неколку групи на лекови презентирани со различни механизми на дејствување. Некои од нив се сосема безбедни, но повеќето лаксативи предизвикуваат негативни несакани ефекти. Затоа, пред да одлучите како да лекувате надуеност и запек, подобро е да се консултирате со гастроентеролог.

Лекови кои ја забрзуваат евакуацијата на столицата од цревата:

1. Пребиотици (најбезбедно):

2. Средства кои го зголемуваат осмотичниот притисок:

3. Пополнувачи:

4. Иритирачки лекови (најмалку преферирани):

5. Свеќи и микрокредити:

Како да се третираат запек од психолошки причини?

Кога крварење на цревната подвижност предизвикана од стрес, депресија, емоционално преоптоварување, ќе се направи било која од горенаведените опции за симптоматска терапија. Во исто време треба да се нормализира психолошката состојба, да се избегнуваат фактори кои ја нарушуваат ритамот на животот и го влошуваат расположението, се грижат за соодветен одмор и спиење и даваат време за пријатни активности.

Исто така, со проблемот што се разгледува, препорачливо е да се консултира специјалист-психотерапевт.