Симеиз, Крим - атракции

На јужниот брег на Крим се наоѓа мал, но добро познат град Симеиз. Во прилог на прекрасните песочни плажи, опкружени со гребен на карпи, има многу место во Симеиз од Крим. За нив ќе се дискутира.

Рок Дива, Симеиз

Визитната карта на градот, карпата Дива од 52 метри, се издига во близина на плажата и се сече во водите на Црното Море. Не е лесно да се стигнете тука - мора да поминете низ мал камен гребен. Од врвот на Дива има прекрасна панорама на морето, Симеиз и околината.

Монт Кат, Симеиз

Малото одморалиште се наоѓа на планината Кошка, именувано според сличноста на приврзаното животно: на источната страна можат да се претпостават контурите на мачката: глава со уши, задниот грб, опашка. Патем, од Симеиз тука се организирани екскурзии до опсерваторијата Симеиз, што е на падините на планината. Во вечерните часови, можете да видите планети, ѕвезди и маглини од телескопот.

Тврдина Лимена-Исар, Симеиз

Од северната страна на планината Кошка во Симеиз, речиси на самиот врв се наоѓаат урнатините на одбранбените објекти и некрополата Таврис - тврдината на Лајман-Исар.

Планината Панеа и тврдината, Симеиз

Недалеку од карпата на Дива ја гради карпата Панеа, познат по тоа што на неговите падини може да се видат урнатините на оваа генетска тврдина, изградена во XIV-XV век.

Парк во Симеиз

Трошењето празници во Симеиз, во Крим, не е возможно да не се посети мал, но доста живописен парк, каде што растат палми, кипариси, борови и смреки. До границите на паркот има кипариса сокак украсена со статуи на херои од грчкиот еп.

Симеиз вили

Атракции во Simeiz вклучуваат неколку вили со необична архитектура. Вила "Сон" (20-ти век на XX век), изградена во арапски архитектонски стил, е украсена со резбани прозорски отвори и бедем сличен на минарето.

Недалеку од паркот стои вилата "Ксенија", изградена во лаконскиот стил на шкотската вила.