Лек за главоболки

Главоболката не е ретка болест. Речиси секоја веѓа од било која возраст знае за тоа. Затоа, не е неопходно да се објаснат патологијата и симптомите на главоболка. Бидејќи овој проблем е доста чест, постојат многу различни лекови за болка во главата.

Сега има толку многу од нив што понекогаш може да се збунети во изборот.

Малкумина размислуваат за причината за болката и обично само земаат аналгетици. Многу е важно да се избере ефикасен лек за главоболка. Ова се должи на фактот дека не треба да се третира самата болка, туку причината за нејзиното појавување. Постојат многу слични фокуси:

Подготовки за третман на главоболка

Со цел правилно да се избере лек за главоболка, неопходно е точно да се одреди фокусот на неговото појавување. Ова може да биде една од горенаведените причини. Сите лекови за главоболки се поделени во неколку одделни групи:

  1. Не-стероидните анти-инфламаторни лекови се најчестите лекови. Тие имаат и аналгетски и анти-воспалителни ефекти. Ова е аналгин, парацетамол, аспирин и други добро познати таблети. Најважниот недостаток на третманот на таквите лекови е нивното директно дејство врз мукозната мембрана на стомакот, што може да предизвика чиреви.
  2. Метилксантини - механизмот на работа на овие лекови е да се намали размената на ресурси и стимулација на мозокот. Најефективен кога главоболката е вознемирувачка поради нискиот крвен притисок. Ова се лекови како што се теобромин, кофеин-натриум бензоат, гуаранин.
  3. Барбитурати - имаат антиконвулзивен и хипнотички ефект. Со продолжен прием, можно е да стане зависност, така што овие лекови се ослободуваат само од тешка главоболка со рецепт.
  4. Алкалоидите од ergot - се насочени кон релаксација и подобрување на церебралниот одлив (Nicergoline, Ergometrin, Ergotamine).
  5. Миотропни антиспазмодии - припаѓаат на групата на најбезбедни лекови против болки. Тоа се Не-шпа, Папаверин, Дуспаталин, Дротаверин и други. Може да се користи за намалување на болката на други фокуси на дистрибуција.
  6. Бензодијазепини - еден вид транквилизери, делувајќи на централниот нервен систем. Дејствува како релаксирачки и смирувачки средства, со што се забавува болката. Прилагодете го притисокот како намалување или, доколку е потребно, да се зголеми. Ова ги вклучува Сибазон, Диазепам, Мидазолам и други.
  7. М-холиноблокатори - лекови дејствуваат како блокада на мускарински рецептори. Со други зборови, го спречува ширењето на болката. На недостатоци може безбедно да се упати на сува уста по внесот, како и зголемен притисок. На пример, спазма и платифилин.
  8. Трициклични антидепресанти - психотропни лекови, особено за мигрена.
  9. Наркотични аналгетици - насочени кон зголемување на крвниот притисок и лекување на главоболки не се ефективни. Еден од претставниците на овие лекови е Кодеин.
  10. Бета-адреноблокатори - промовираат проширување на крвните садови и внатрешните артерии. Ова ги вклучува Пропранолол, Атенолол, Метапорол и Обзидан.

Од овој асортиман на лекови, понекогаш е тешко да се избере најдобриот лек за главоболка. Затоа, ги забележуваме двата најчести лекови со нивните предности и недостатоци.

Најдобар лек за главоболка

Парацетамолот е најпознат кај сите кои страдаат од главоболки. Овој лек делува како анестетик, антипиретик и антиинфламаторно средство. Во аптеките се издава без рецепт. На основаноста може да се припишат повеќенасочни дејства и способноста да се купи без рецепт. Во недостаток ние го припишуваме фактот дека оваа дрога придонесува за влошување на црниот дроб и негативно влијае на коагулабилноста на крвта.

Цитрамон - долго време е на побарувачката. Лекот истовремено вклучува и ацетилсалицилна киселина, кофеин и парацетамол. Не може да се каже дека ова е безбеден лек за главоболки, бидејќи достоинството е еднакво на недостатоците. Со ефикасно отстранување на болката влијае на коагулабилноста на крвта, бубрезите и црниот дроб, како и органите на дигестивниот тракт.